7 TIPP, HOGY A LAKÁSFELÚJÍTÁS NE VÁLÁSSAL VÉGZŐDJÖN

Ingatlanokkal foglalkozó ügyvédek sokszor számolnak be arról, hogy az építkezés vagy felújítás végére a kapcsolatok is véget érnek.

Persze nem minden felújítás végződik válással, mindenesetre nagy a nyomás a feleken, még a legharmonikusabb kapcsolatokat is megviseli ez a hosszadalmas, állandó döntésekből álló folyamat. Mi most ebben szeretnénk segíteni, hogy Veletek ilyesmi ne fordulhasson elő.

1. tipp: Gondoljátok át, vessétek papírra, mi az, amit szerettek a jelenlegi lakóhelyeteken, és mi az, amit nem, mi az, amitől szívesen megszabadulnátok.

2. tipp: Elemezzétek, vessétek össze a napi rutinokat - ki mikor kel, ki mikor fekszik, milyen cselekvéseket végeztek otthon, hol tartózkodtok a nap folyamán. Akár home office-oltok, akár bejártok egy munkahelyre, ezeket fontos észben tartani, hogy milyen funkciót kell betöltenie a lakótérnek.

3. tipp: Mindenki, ismétlem mindenki rendezett térben szeretne élni, csak ez épp a kisgyerekek, vagy időhiány, energiahiány és ezek keveréke miatt hiúsulhat meg. Ilyenkor fontos arra gondolni, hogy tárolókapacitásból sosem elég! Azaz, ha mindennek megvan a helye, a rendrakás is gyors, akármekkora káosz van.

4. tipp: Gyűjtsetek inspirációt! Nem mindenki látja lelki szemei előtt a vágyott teret, ilyenkor érdemes referenciákat böngészni, és nem útközben vitatkozni, hogy de hát én nem ilyet akartam, nem is erre gondoltam. Szóval elő a Pinteresttel, Instagrammal, lakberendezési magazinokkal - készítsetek mood boardot (hangulattáblát), amin színek, formák, kedvenc elemek szerepelnek.

5. tipp: Legyen a mottó az, hogy a jelenleginél hogyan, mi lehet jobb! Tehát ne arra gondoljatok, hogy ha valami most is úgy van, akkor örök életedben úgy kell lennie.

6. tipp: Az anyagiak - maga a patás ördög! Talán ez a legnehezebb, hiszen hiába vágyunk egy Hampton-stílusú villára, ha csak egy szerényebb keretünk van, pláne a mai elszabadult árak mellett. Ezt nagyon-nagyon fontos leszögezni már az elején, Excel-táblázatban vezetni közösen a költségvetést - pontosan melyik helyiségre mennyit szántok, legyen priorizálva - nyilván a fürdőszobai szaniterek, a konyha elengedhetetlen, de egy komód pl. ráér a későbbiekben is.
A legjobb, ha eleve rászámoltok, mert sajnos általános jelenség, hogy túlfutnak a keretből az építkezők, szóval mindenképpen legyen biztonsági tartalékotok.

7. tipp: Éhesen ne menj bevásárolni - azaz hagyj időt a tervezésre, hagyj időt magatoknak. Ne azért dönts egy bizonyos csempe vagy egy bizonyos kád mellett, mert szorít az idő. Ha sürgősen kell valamiben döntenetek, tudatosítsátok lélekben, hogy ezt a döntést meg kellett hozni, nem volt más választásotok.

+1 tipp: Keressetek fel egy belsőépítészt, aki segít túlélni a kisebb-nagyobb viharokat.

Bezár