Belsőépítészeti tervezés - A legújabb trendek 2024-ben

Ahogy 2024 közeledik, a belsőépítészeti trendek ismét jelentős változásokon mennek keresztül, amelyek formálják az otthoni és üzleti terek megjelenését. Az új trendek középpontjában a fenntarthatóság, a technológiai integráció, valamint az egyedi és multifunkcionális tervezési megoldások állnak.

A kényelem és stílus egyensúlya mellett a tervezők egyre inkább az intelligens otthoni megoldások felé fordulnak, amelyek nemcsak esztétikailag vonzóak, hanem javítják a lakóterek funkcionalitását is. Az idei év trendjei igazi újításokat ígérnek, amelyek inspirálóan hatnak majd minden belsőépítészeti projektben.

Belsőépítészeti tervezés - A legújabb trendek 2024-ben

Bevezető: A 2024-es belsőépítészeti trendek áttekintése

Ahogy 2024 közeledik, a belsőépítészeti trendek ismét jelentős változásokon mennek keresztül, amelyek formálják az otthoni és üzleti terek megjelenését. Az új trendek középpontjában a fenntarthatóság, a technológiai integráció, valamint az egyedi és multifunkcionális tervezési megoldások állnak.

A kényelem és stílus egyensúlya mellett a tervezők egyre inkább az intelligens otthoni megoldások felé fordulnak, amelyek nemcsak esztétikailag vonzóak, hanem javítják a lakóterek funkcionalitását is. Az idei év trendjei igazi újításokat ígérnek, amelyek inspirálóan hatnak majd minden belsőépítészeti projektben.

belsoepiteszeti-tervezesVezető tervező: Sarkadi-Vanyolai Dalma

Fenntarthatóság az élen: Zöld design trendek


A fenntarthatóság előtérbe kerülése az egyik meghatározó trend a 2024-es belsőépítészeti tervezésben. A zöld design trendek középpontjában az olyan anyagok és technológiák állnak, amelyek minimalizálják az ökológiai lábnyomot, miközben javítják az épületek energiahatékonyságát.

A természetes anyagok, újrahasznosított elemek és a helyi forrásokból származó termékek felhasználása előtérbe kerül, miközben a belsőépítész tervez. Ezek az irányelvek nem csak az épületek fenntarthatóságát célozzák, hanem a lakóterek egészségesebbé és környezetbarátabbá tételét is szolgálják.

Színek és minták: Mi divatos 2024-ben?


A 2024-es év a belsőépítészeti tervezésben a természet ihlette színek és organikus minták felé mozdul el, miközben a merész, élénk színekkel történő kontrasztok is helyet kapnak. A zöld és kék árnyalatai, mint a menta, tengerzöld és égszínkék, népszerűek lesznek, mivel nyugalmat és frissességet visznek az otthoni terekbe.

A geometrikus minták és az absztrakt formák is teret nyernek, amelyek dinamikus hangulatot kölcsönöznek a belső tereknek. Az élénk színűek, mint a narancssárga vagy a pink, továbbra is népszerűek, különösen a kisebb dekoratív elemekben. Bár lehet, hogy a tanácsadás során elrugaszkodott ötletekkel áll elő a belsőépítész, a látványtervek segítenek a döntési folyamat során.

belsoepiteszeti-tervezesVezető tervező: Sarkadi-Vanyolai Dalma

Természetes anyagok előtérben: Fa, kő, és textil használata

A 2024-es trendek a belsőépítészet kapcsán kiemelten foglalkoznak a természetes anyagok használatával, mint a fa, kő, és különféle textíliák.

A fa meleg, otthonos hangulatot kölcsönöz a tereknek, legyen szó padlóburkolatról, bútorokról vagy dekoratív elemekről.

A kő, különösen a márvány és a gránit, eleganciát és tartósságot biztosít, míg a természetes textíliák, mint a pamut, vászon és gyapjú, komfortot és stílust nyújtanak. Ezek az anyagok nemcsak szépségükkel, hanem fenntarthatóságukkal is hozzájárulnak a környezettudatos tervezéshez, így nem hiányozhatnak egyetlen belsőépítész tudástárából sem. A látványtervek kifejezetten azt a célt szolgálják, hogy a hangzatos anyagok és színek vizuálisan is azt tanúsítsák, hogy illenek személyiségünkhöz, így a látványtervek megkönnyítik a döntéshozást.

Világítástechnika: Újítások a megvilágításban


Az újítások a világítástechnikában jelentősen befolyásolják a belsőépítészeti tervezést 2024-ben. Az energiatakarékos LED világítások továbbra is dominálnak, de új funkciókkal bővülnek, mint például színváltós és hangulatfény opciók, amelyek lehetővé teszik a tér hangulatának finomítását.

A belsőépítészeti tervezés során javasolt intelligens világítási rendszerek, amelyeket okostelefonokkal vagy hangvezérléssel lehet szabályozni, egyre elterjedtebbek, lehetővé téve a felhasználóknak, hogy távolról is irányítsák otthonuk világítását. A fenntarthatóság jegyében a napenergiával működő belső világítások is népszerűséget nyernek, csökkentve az elektromos fogyasztást és környezeti lábnyomot.

Legyen az lakberendezési, építészeti vagy éppen belsőépítészeti tervezés, ezeket a szempontokat mindenképpen szem előtt kell tartani a tervezési folyamat során.

Belsőépítészeti tervezés - energiahatékony családi házak tervezése és kivitelezése, építész iroda


A belsőépítészeti tervezés fókuszában egyre inkább az energiahatékony családi házak állnak. Az építész irodák kiemelt figyelmet fordítanak a fenntartható anyagok és technológiák alkalmazására, amelyek hozzájárulnak az energiafogyasztás csökkentéséhez.

A tervezés során nagy hangsúlyt kapnak az olyan innovatív megoldások, mint a napenergia hasznosítása, a hőszigetelés optimalizálása és az intelligens otthoni rendszerek integrálása, amelyek mind hozzájárulnak az épületek energiahatékonyságának növeléséhez.

Az építész irodák együttműködnek a kivitelezőkkel annak érdekében, hogy az épített környezet harmonikusan illeszkedjen a természeti környezetbe, miközben modern és kényelmes otthonokat hoznak létre.

belsoepiteszeti-tervezesVezető tervező: Sarkadi-Vanyolai Dalma

Egyedi design tanácsadás


Az egyedi design tanácsadás egy személyre szabott szolgáltatás, amely a belsőépítészeti tervezés során kiemelt figyelmet fordít az ügyfél specifikus igényeire és stíluspreferenciáira.

Egy tapasztalt tervező közvetlenül együttműködik az ügyféllel, hogy létrehozzon egy olyan térkoncepciót, amely tükrözi az ügyfél egyéniségét, miközben funkcionalitását és esztétikai vonzerejét is optimalizálja.

Az egyedi tanácsadás lehetőséget biztosít arra, hogy különleges, testreszabott megoldásokkal, egyedi bútorokkal és anyagokkal készítsenek egyedülálló és kifinomult tereket.

Belsőépítészeti tervezés

Belsőépítészre van szükséged? Cégünk belsőépítészeti tervezés szolgáltatásai széleskörűek.


Hogyan lesz álomból valóság? Hogyan lesz egy romos parasztházból meghitt otthon? Meztelen falakból menő irodaház?

1. Az alap, a tervezés első fázisa a legkisebb tervezési csomag, ami a berendezési alaprajzból és a hozzá tartozó világítás tervből áll. 2D-ben látjuk a falak, terek, funkciók optimális elrendezését. Meghatározzuk a közlekedési útvonalakat, a bútorok méreteit és a villamos kiállásokat.

Mik azok a villamos kiállások?
Villamos berendezések pontos elhelyezkedése, dugaljak, kapcsolók, világítási körök elhelyezése mindegyik kért helyiségben.

2. Erre épül maga az ötlet, a koncepcióterv. Ez egy egyszerűbb 3D-s, bejárható modell, amellyel szemléltetjük a teret. Utalunk a formákra, színekre – ám az anyagok, fények még nem tükrözik a valóságot.
Tehát látjuk pl., hogy ott van egy kanapé a nappaliban, de se a konkrét színe, se a konkrét anyaga még nem látszik.
A térben való mozgásnak köszönhetően jobban érzékelhetjük a léptéket és az egyes elemek térben való viszonyát.

3. A következő lépés opcionális, mindamellett a legszebb, leglátványosabb része a belsőépítészeti tervezésnek: a fotórealisztikus látványtervek.
Ezek közel 100%-osan mutatják a megálmodott, leendő állapotokat.
A fázis célja, hogy a megbízóval közösen elképzelt hangulatot láttassuk, a valósághoz egyre közelebb kerüljünk.

4. Ezután jön az anyagválasztás. Ez a fázis a betervezett anyagok, burkolatok, falszínek, bútorok kiválasztásából áll. Tehát itt már látja az ügyfél a konkrét színkódokat, márkákat, világítótesteket, parketta-, PVC-, csempegyártók konkrét termékeit. Táblázatban rendszerezzük az összes elemet, alternatívákat is kínálunk.

Ezzel érjük el, hogy a látványterven szereplő felületek a valóságban is harmonizáljanak egymással.
Igény szerint költségvetést is készítünk – az ügyfél tökéletesen képbe kerül az enteriőr megvalósításának árával.

5. Az anyagválasztással párhuzamosan elkészülnek a kiviteli tervek. 2D-s formában, alaprajzok és falnézetek formájában részletezzük a terveket. Tehát a burkoló pontosan látni fogja, hogy az adott falfelületen hol kell kezdeni a burkolást, milyen mintázatban rakja a járólapot, a csempét, a parkettát stb. Hozzá a vízvezetékszerelő is látja, hogy pontosan hol álljon ki pl. a mosógéppel, a csaptelepekkel, és így a szakembereknek sem kell egymásra mutogatni, hogy éppen ki hogy rontotta el a munkát, hanem ugyanabból a tervből tudnak dolgozni.

Természetesen ugyanígy készülnek festési tervek, álmennyezet tervek, gépészeti tervek is. Készülnek egyedi bútortervek, így nem az asztalosnak kell kitalálnia, pontosan mit hogyan építsen be, hanem a kész tervekkel a kezében mehet lapszabászatra, hogy a beépített szekrényünket már csak beépítenie kelljen.

belsoepiteszeti-tervezesVezető tervező: Sarkadi-Vanyolai Dalma

Bezár